Защо ваксината против грип 2016 се оказала неефективна?

грипна ваксина

Грипната ваксина през 2016 г. се оказала неефективна. Защо?

Мутация е намалила ефективността на ваксината против грип през 2016 г., при което едва 20-30 % от ваксинираните хора реално са били защитени.

Това накара учените да настояват за различна техника за правене на ваксини, при която да не се използват яйца.

Намалената ефективност на грипната ваксина през 2016-та се обяснява с мутация на щама H3N2, който бе доминантен през съответната година, обясняват вирусолозите.

Ваксината за сезон 2017-2018 г. е подобна на миналогодишната, което предсказва труден сезон за вирусолозите ако отново е доминиран от вирус H3N2, обяснява Скот Хенсли, преподавател във факултета по медицина в университета в Пенсилвания, цитиран от агенциите АФП и БГНЕС.

Ученият обаче все пак препоръчва ваксинирането. Ваксина 2016 е била „актуализирана“, за да включи нова версия на този мутирал протеин, но без особен успех, уточнява той.

Повечето от патогенните протеини във ваксините са пречистени от вируси, култивирани в кокоши яйца. Само малка част от ваксините са направени от клетъчни култури.

Скот Хенсли и неговият екип са установили, че мутиралият протеин на вируса H3N2 се развива зле в яйчните култури. Учените са установили също, че антителата, добити от тези култури, трудно неутрализират вируса H3N2. За сметка на това, антитела за новия мутирал протеин, добити от клетъчни култури, са ефективни.

Нашите опити подсказват, че антитела на грипния вирус, култивирани в други системи освен тези на яйцата, вероятно са по-способни да предизвикат имунна реакция в организма, счита проф. Хенсли.

Нашите данни показват, че трябва да се инвестира в нови технологии, които да позволят увеличаване на произведените противогрипни ваксини, без да се използват яйца, изтъква ученият.

В същото време той обяснява, че докато това се случи, хората трябва да се ваксинират ежегодно срещу грип, тъй като дори ограничената защита срещу щам H3N2 е по-добра от никаква.

Zdraven.bg припомня, че само под 3% от българите ползват ваксина срещу грип.

Снимка: Зе Занг