Защо се целуваме със затворени очи?

Публикувано на 26. Mar, 2016 от в Глава и мозък, Зрение, Любов и сексология, Любопитно, Психология

целувка

Психолози разкриха защо се целуваме със затворени очи.

Британски психолози от Лондонския университет обясниха защо хората, когато се целуват, предпочитат да го правят със затворени очи – това се дължи на мозъка ни.

Според екипа на Поли Долтън и Сандра Мърфи, мозъкът избягва да се натоварва с допълнителна визуална информация, когато обработва досегът на устните ни.

Дали целувката би била по-романтична, ако очите ни бяха широко отворени?

Преди да пристъпят към тестовете с целувките, учените направили опити с доброволци и измерили реакциите им при допир на ръцете. Те трябвало да търсят букви с различна степен на трудност.

В същото време била измерена реакцията им на слаби вибрации по ръцете. Участниците в експериментите били по-малко чувствителни на допир, когато очите им били натоварени с повече работа.

При повечето дейности, хората имат тенденция да се насочват към осезанието.

Оттук екипът направил извода, че при дейности, включващи чувството за допир, като целуването, танцуването и секса, хората са склонни да се фокусират върху осезанието, вместо да се разсейват с визуална информация.

Хората са еволюирали по този начин от хилядолетия и едва ли в скоро време ще променят този навик, подчертава агенция БТА.

Снимка: Miyoko

Етикети: , , , , , , ,

error: Content is protected !!
Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.