Здравните ползи на златния лимон

Здравните ползи на плода лимон са над дузина и затова силно се препоръчва неговата употреба.

Цитрусовият плод лимон е сред най-богатите естествени източници на витамин C, който укрепва имунната система на организма. Затова при грип и настинка също помага лимон.

Ракови клетки могат да бъдат унищожени с лимон с ефективност десет хиляди пъти по-голяма от химиотерапията, твърдят учени от института по здравеопазването в Балтимор, САЩ.

Сок от лимон лекува бъбреците и черния дроб като прочиства организма от вредните вещества и спомага за изхвърлянето на токсините. Препоръчва се пресен сок от лимон, разреден с вода, да се пие сутрин на гладно.

Със своя киселинен характер сокът от лимон има алкализиращ ефект върху телесните течности, като спомага за възстановяване на равновесието на ph в организма.

Лимоните съдържат също фитонутриента хесперетин, за който е доказано, че облекчава симптомите на алергия, пише apteka-optima.com.

Освен това съдържащият се в кората на плода лимон флавоноид тангеретин помага ефективно в борбата с болестта на Паркинсон и някои заболявания на нервната система.

Водоразтворимият витамин Р, рутин, на който е богат един лимон, подобрява състоянието на хората, които имат очни проблеми, освен това има благоприятен ефект върху заболяването диабетна ретинопатия, а хесперетинът в него понижава нивото на кръвната захар, ако то е високо. Затова е препоръчително при диабет и преддиабетно състояние да се консумира лимон.

Освен това консумацията на един средно голям лимон повишава значително нивата на витамин C в организма и по този начин спира кървенето от венците, твърдят индийски учени.

Като цяло антиоксидантите в плода лимон неутрализират свободните радикали в организма и помагат против стареене на клетките.

Аромат на лимон помага и срещу срес и депресия и се използва често в арома и спа терапията.

Съществува изпитана и полезна домашна рецепта с лимон срещу пърхот: на 3 части лимонов сок срещу една част сандалово олио се забърква и втрива в скалпа, оставя се да действа през нощта (като се слага и найлонова шапка), а на сутринта се отмива.

За отслабване и прочистване като цяло се препоръчва диета с лимон.

Zdraven.bg поздравява всички читатели със специална колекция с песни за лимони:

Снимка: Zsuzsanna Kilian