Здравословен десерт с шоколад, бира и тиква




Представяме кулинарна рецепта за вкусен и здравословен десерт с шоколад, бира и тиква.

Кулинарна рецепта за здравословен десерт с шоколад, бира и тиква предлага rodales.com, който в Zdraven.bg горещо препоръчваме.

Този десерт съдържа изключително полезни съставки:
шоколад, който предпазва от инсулт и инфаркт, носи добро настроение и дълголетие, както и помага за отслабване;
бира, която е полезна срещу стрес и стреене, за кожата, косата и ноктите, заздравява костите, намалява риска от рак на гърдата и простатата и дори помага срещу грип и настинка
– и тиква, която е сред най-полезните есенни плодове, помага срещу алергии и е диетична.

Приготвя се за около час и половина, като подготовката отнема до 15 мин., а самото приготвяне – около 40 минути.

Необходими продукти за тава с 16 парчета от този здравословен десерт:

2 с.л. нискомаслено крема сирене;
3/4 чаша захар;
1/2 чаша настъргана тиква;
3 големи яйца;
1 чаша пълнозърнесто брашно;
1 чаена лъжичка канела;
200 г черен шоколад, настърган;
2 с.л. неосолено масло;
1/3 чаша неподсладено какао на прах;
1 чаша бира;
1 ч.л. ванилия;
1/2 ч.л. бакпулвер;
1/4 ч.л. лют червен пипер (по желание);
1/4 ч.л. сол.

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 180 градуса. Тава, квадратна или правоъгълна, се намазва с масло.

В подходяща купа се разбъркват крема сиренето, 1/4 чаша захар, настърганата тиква, 1 яйце, 2 с.л. брашно и половин ч.л. канела.

Шоколада и маслото се поставят в метална купа и се загравят над тенджера с вряща вода и се разбъркват, докато се разтопят. Сместа се маха от печката и се добавят 1/2 чаена чаша захар, след което се разбърква. Добавят се яйцата едно по едно като след всяко се разбърква отново.

В друг подходящ съд се разбърква брашното, какаото, ванилията, бакпулвера, пипера, солта и канелата, като се долива бирата. Добавя се разтопения шоколад и се разбърква, за да се получи хомогенна смес.

Половината шоколадово тесто се разстила равномерно на дъното на подготвената тава. След това се разстиля и половината от сместа тиква, а после се добавя и останалия шоколад отгоре. Най-отгоре се добавя и останалата тиква. Може и цялата тиква да се сложи между двата пласта шоколад. Важното е да е равномерно по тавата.

Пече се около 30 минути, или докато поставена клечка за зъби излезе чиста. Оставя се да изстине преди нарязване.

Този десерт съдържа около 170 калории, 45 мг холестерол, 7.6 г мазнини, 3.8 г наситени мазнини, 24 г въглехидрати, 14 г захари, 3 г диетични фибри и 4 г протеини.

Снимка: Michelle Schrank

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от песни за шоколад:

както и с песни за бира: