Здравословна аржентинска салата


Предлагаме кулинарна рецепта за здравословна пролетна аржентинска салата.

Като дойде пролетта, организмът ни се нуждае от по-леки ястия и диети и включването на пролетна салата в ежедневното меню носи здраве.

В своите готварска книга и блог From Argentina With Love авторката Ребека Каро представя традиционна пролетна аржентинска салата, която съчетава уникалните вкусове на своите компоненти.

Тази аржентинска салата е на основата на маруля, но са добавени разрязани твърдо сварени яйца, резънчета червен домат, парчета червено цвекло, целина и сърцевина на палма. Всеки от компонентите на вкусната аржентинска салата е обявен за супер храна и помага за декотсикация на организма.

Марулята е сред най-полезните пролетни зеленчуци като помага за отслабване и добро зрение, а е богата и на витамин K.

Доматът съдържа веществото ликопен, което е мощен антиоксидант, предпазва от рак, инсулт и инфаркт, прочиства организма и носи красота и младост.

Консумацията на целина също има превантивно действие срещу рак.

Червеното цвекло помага за здрав мозък и срещу хирептония и рак.

Вареното яйце помага за отслабване и за здраво сърце, а са и богат източник на витамин D.

Сърцевината на палмата е от меката кора на палмовото дърво и е изключително популярен зеленчук в Латинска Америка и много вкусен деликатес.

Пролетната аржентинска салата е подходяща за гарнитура към пържола, а може и да се консумира като отделно леко ястие. Приготвя се изключително лесно и бързо.

Необходими продукти (за 1 порция):
– 1 маруля;
– 1 домат;
– 1 целина;
– 1 сърцевина на палма, изсушена;
– 1/2 чаша червено цвекло, наразяно на купчета, може и от консерва;
– 1 яйце;
– оцет на вкус;
сол и пипер на вкус.

За дресинга:
– 1 ч.л. дижонска горчица;
– 1 с.л. винен оцет;
– 1 с.л. лимонов сок, прясно изцеден;
– 1/4 ч.л. сол;
– 1/4 ч.л. пипер;
– 1/4 в. чаша зехтин.

Начин на приготвяне:
Първо се сварява яйцето – твърдо, после се обелва и нарязва.

Марулята и домата се измиват обилно, листата на марулята се разделят и нарязват на големи късове, а доматът се разрязва на четири или повече парчета.

Целината се почиства и се разрязва напречно на малки резъни. Сърцевината на палма също се нарязва на ролца.

В подходящ съд се слагат всички съставки и силно разбиват или се използва буркан с капачка и се разклаща.

В подходяща купа се слага за основа марулята. Половината от дресинга се изсипва да покрие равномерно зелената салата. Добавят се отгоре резъните яйце, целина, сърцевина от палма, а в центъра се слагат парчетата цвекло. До тях се редят парчетата домат. Отгоре се излива останалия дресинг и по желание допълнително овкусява със сол и пипер.

Снимка: Rebecca T. Caro, From Argentina With Love