Представяме кулинарна рецепта за здравословна зимна салата, пълна с витамини.
Рецепта за здравословна зимна салата с червено цвекло, зелена ябълка и варени картофи предлага топ кулинарът Иван Звездев.
Тази зимна салата е богата на витамини и минерали, които засилват имунната ни система през сезона.
Необходими продукти за приготвянето й:
2 варени картофа
1 глава червено цвекло
1 зелена ябълка
3-4 кисели краставички
1 морков (по желание)
50 г червен салатен лук
1 варено яйце
2-3 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
счукани орехови ядки на вкус
стрък магданоз за декорация
За дресинга е необходимо:
1/2 ч.ч. кисело мляко
2-3 клонки целина
1-2 с.л. лимонов сок
1 щипка захар
1 щипка сол
Начин на приготвяне:
В метално фолио се поставя червеното цвекло, полива се с олио, след което се завива и запича.
Нарязват се киселите краставички, картофите и лука, който се претривам с малко сол и захар. Ябълката се нарязва на малки кубчета, а морковът – на дребно.
След това продуктите се прехвърлят в купа и се добавя изпеченото и обелено цвекло, нарязано на кубчета.
Приготвя се заливката като в друга купа се разбива кисело мляко с лимоновия сок и се добавя целина, нарязана на ситно.
Салатата се овкусява със сол, черен пипер и счуканите орехови ядки, а след това и полива със зехтин и разбърква.
Салатата се сервира, декорирана с яйце, нарязано на четири. Дресингът се поднася отделно, украсен с магданоз.
Снимка: Go Dakshin