Здравословна рецепта за пълнени домати с маслини и сирене


Предлагаме ви вкусна рецепта за пълнени домати с маслини и сирене.

Ястието е идеално  както за диетичен обяд, така и като гарнитура към пържола или риба тон. През лятото рецептата може да се изпълни сурова, а през зимата – печена.

Необходими продукти за 4 порции (1 порция е 1 домат):
4 големи зрели домати (около 1 кг);
50-80 г сирене, натрошено;
1/4 чаша маслини, нарязани, без костилки;
2 супени лъжици нарязан пресен магданоз;
2 супени лъжици нарязан пресен босилек.

Начин на приготвяне:
Измийте обилно доматите. Отрежете малко от горната им част, която изхвърлете. Внимателно отстранете сърцевината.
Разбъркайте смес със сиренето, маслините, магданоза и босилека и напълнете с нея доматите.

Ако ги печете, сложете ги в загрята фурната да се изпекат за 2 минути или докато върховете със сиренето станат кафенички. Сервират се топли.

Всяка порция съдържа около 80 калории, 5 г мазнини, 1.5 г фибри, 13 мг холестерол, 0.8 мг желязо, 250 мг натрий и 80 мг калций.

Доматите са богати на ликопен, който действа като превантивно средство срещу рака. Сиренето намалява признаците на стареене, богато е на калций и помага срещу диабет. Маслините са полезни също срещу грип, а магданозът помага срещу левкимия.

Снимка: Kim