Представяме здравословна рецепта за пъстърва с песто от сушени домати от именития кулинар Иван Звездев.
Рибата е сред храните, която е желателно да присъстват в менюто всяка седмица.
Затова ви предлагаме здравословна рецепта за пъстърва с песто от сушени домати, специално изготвена от Иван Звездев.
Необходими продукти за рецептата за 4 порции:
пъстърви
сол на вкус
1 с.л. зехтин
За гарнитурата са необходими:
2-3 картофа
5-6 с.л. зехтин
5-6 стръка копър
Сосът песто се приготвя от:
8-10 мариновани сушени домата
1 скилидка чесън
2-3 стръка магданоз
7-8 връхчета розмарин /½ ч.л. сух/
3-4 с.л. лимонов сок
1/2 ч.л. сол
1 к.ч. зехтин
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя гарнитурата. Нарязват се на тънки колелца картофите и се подреждат ги върху намаслено фолио. След това се поръсвам с копър и обилно се нанася зехтин. Фолиото се затваря и се пече в силно загрята фурна на 200 градуса, за 20-25 минути.
След това се пасират всички продукти за соса песто.
Скумрията се почиства и измива като се отстраняват перките. След това рибата се разделя на две, за да се отстраняват гръдната и останалите кости, а се махаме също главата и опашката.
Рибните филета се осоляват като всяко едно от тях се разрязва на две.
Пържи се в сгорещен зехтин с кожата надолу, като леко се притиска. Запича се около 8 мин., след което се обръща филето и от другата страна.
Снимка: Nate Brelsford