Здравословна салата с варени зелени зеленчуци, ядки и сусам


Тази здравословна салата с варени зелени зеленчуци, ядки и сусам се приготвя по азиатска рецепта и е готова за 20 минути.

Салата е изключително диетична и носи много здравни ползи, включително превенция срещу рак.

Броколито е сред най-нискокалоричните питателни храни и наред с карфиола помага срещу рак като рак на гърдата и белите дробове. Изключително богато е на полезния елемент магнезий, а помага и срещу стрес. Зеленият фасул е сред храните, стимурилащ развитието на женски хормони. Ябълката е плод, богат на витамини и антиоксиданти, който носи дълголетие. Орехите са най-полезните ядки, а зеленият чай помага за прочистване на организма и отслабване. Хрянът, от който се прави горчицата, пък засилва противораковото действие на броколито. Сусамените семена са богати на елементите калций, желязо, фосфор, магнезий и съдържа витамин B1 и витамин B6.

Тази салата е подходяща за вегетарианци, при диета за отслабване, както и за тези, които спазват постите.

Необходими продукти (за 1 порция):
– чаша броколи;
– чаша карфиол;
– 1 ябълка;
– половин чаша зелен фасул;
– 1/4 чаша ядки орехи;
– 1/4 чаша стафиди;
– сусам на вкус.

За дресинга:
– половин чаша горчица от хрян;
– 1 ч.л. зелен чай на прах;
– черен пипер на вкус, смлян.

Начин на приготвяне:
Първо се забърква дресингът в подходящ съд.
Зеленчуците се варят на водна пара, например с решетка над подходяща тенджера. Първо се поставят нарязаните парчета ябълка и зеления фасул, а след 5 минути се добавят също карфиол и броколи и общи престояват на парата още 5 минути.
Оставят се леко да се охладят и се поставят в съд, залива се с дресинга и се разбърква.
Най-отгоре се поръсва с ядките орехи, стафиди и сусам.

Снимка: irrational_cat