Здравословна салата с домашно мариновани тиквички и жълта тиква

Ето кулинарна рецепта за вкусна и здравословна салата с домашно мариновани тиквички и жълта тиква.

Здравословна лятна зеленчукова салата предлага health.com, която препоръчваме на всички вас.

Салатата се приготвя само за около 15 минути и е много вкусна.

Необходими продукти за 4 порции:
– 1/2 чаша ябълков оцет;
– 4 чаени лъжички захар;
– 1/2 чаена лъжичка сол, морска или йодирана;
– 3 тиквички (около 700 г);
– 2 жълта тиква (около 350 г);
– 1 скилидка чесън, обелен;
– 1/2 чаша листа пресен босилек;
– 1 супена лъжица прясноизстискан лимонов сок;
– 1 супена лъжица зехтин, екстра-върджин;
– 100 г частично обезмаслено сирене моцарела, нарязано на кубчета;

Начин на приготвяне:
В подходящ съд се смесват оцет, захар и 1/4 чаена лъжичка сол и се разбърква, докато захарта се разтвори. Тиквичките се нарязват на фини тънки парчета надлъжно и се добавят към сместа. Купата се покрива и охлажда за 2 часа или през нощта.

В малък съд се сипва вода и се слага да заври, след което се добавя чесъна. След 1 минута се изважда с решетъчна лъжица и изплаква под течаща студена вода и оставя настрана.

Към врящата вода се добавя босилекът, но се маха след секунди и изплаква също със студена вода. Заделя се в подходящ съд и 1 супена лъжища от сварената вода.

В пресатор се слагат чесънът и бослекът, добавя се пресния лимонов сок, дехтина и лъжицата вода, както и сол 1/4 чаена лъжичка. Пресова се, докато сместта стане гладка.

Тиквичките и жълтата тиква се изцеждат от марината и се разделят на 4 равни порции в плоски чинии. Отгоре се слагат пресованата смес, кубчетата моцарела и се поръсва с капки зехтин.

Всяка порция съдържа около 160 калории, до 10 г мазнини и 10 г протеини, 3 г фибри, 1 мг желязо, 270 мг натрий и 200 мг калций. Босилекът осигурява полезна доза витамин A.

Снимка: Alan Levine