Предлагаме свежа здравословна салата с варен зелен фасул и куп полeзни съставки, които подсилват имунната система.
Здравословната салата със зелен фасул, домат, лук и чесън е изключително богата на антиоксиданти и се приготвя лесно и бързо.
Зеленият фасул е сред храните, които заздравяват косата и противодейства срещу косопад, богат е на магнезий и така помага за здрав ум. Зеленият фасул съдържа и лутеин, който е необходим за добро зрение. Той също е богат е на вещества, полезни за жените и засилва женските хормони.
Червеният домат е богат на мощния антиоксидант ликопен. Доматите предпазват от инфаркт, остеопороза, депресия и дори рак и винаги се препоръчват на жените за здраве и красота.
Лук и чесън също съдържат много антиоксиданти, засилват имунитета и също действат като превантивна храна срещу рака.
Необходими продукти (за 2-3 порции):
– 1 кг фасул;
– 1 голям червен домат;
– 5-6 стръка пресен зелен лук или глава кромид луд (в зависимост от сезона);
– 3-4 скилидки чесън;
– 1 с.л. зехтин;
– магданоз;
– прясно изстискан сок лимон.
Начин на приготвяне:
Всяка шушулка зелен фасул се нарязва на две части. Лукът и доматът се нарязват на ситно, а всяка скилидка чесън се нарязва на две.
Фасулът се сварява в подходящ съд заедно с лука и чесъна в много малко вода и зехтина.
Минути по-късно, когато е почти готов, се добавя и доматът. Оставя се да врят заедно още около 10 минути.
Изсипва се в голяма купа като се добавя сок лимон и се поръсва с магданоз.
Сервира се топло или охладено в зависимост от вкуса.
Снимка: ccharmon