Здравословна скандинавска салата с херинга и червено цвекло


салата с херинга

Вкусна и здравословна кулинарна рецепта за скандинавска салата с херинга и червено цвекло.

Представяме лесна кулинарна рецепта за здравословна скандинавска салата с херинга и червено цвекло, която се приготвя за около час, но без времето за охлаждане и престояване.

Херингата е най-полезната риба за зимата. Червеното цвекло понижава кръвното налягане и помага срещу хипертония, както и е полезно за мозъка и срещу развитие на Алцхаймер. Картофите също помагат срещу високо кръвно. Ябълките са сред най-полезните плодове с многобройни здравни ползи, сред които са здравото сърце и отслабването. Ябълките са по-полезни с кората, защото там са концентрирани полезните им вещества. Лукът също е богат на антиоксиданти.

Необходими продукти за 4 порции:

300 г филе от млада херинга
350 г картофи
300 г червено цвекло
100 г кисели краставички
2 ябълки, кисели (ок. 180 г всяка)
1 връзка копър
1 глава кромид лук, малка
2 ч.л. горчица
4 с.л. зехтин
захар
сол на вкус
черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте обилно ябълките, картофите, цвеклото и копъра.

Картофите се варят за 20-25 мин. в подсолена вода в подходящ съд.

Отделно от тях се сварява червеното цвекло за около 30-40 мин. в зависимост от големината му. Водата от картофите и цвеклото се излива, след това те се заливат със студена вода и се оставят да изстинат. След това се обелват и нарязват на кубчета.

Киселите краставички се оставят да се отцедят, след което се нарязват на кубчета.

Филето херинга се изплаква и, ако е необходимо, се натапя във вода, за да се намали солта по в него. След това херингата се нарязва на парчета.

Ябълките се нарязват на кубчета като се махат семките им.

Връхчетата на копъра се накълцват на ситно. Лукът също се нарязва на ситно и се разбърква с 5 с.л. от маринатата на киселите краставички, горчицата, захарта, солта, черния пипер и копъра. Добавя се зехтин като се разбърква с движения отдолу нагоре.

Съставките на салатата се сместват накуп и тя се оставя да престои в хладилника най-малко 2 часа, но по-добре цяла нощ, за да се смесят съставките.

Преди сервиране се овкусява.

Източник и снимка: Лидъл

ОЩЕ ПОЛЕЗНИ СТАТИИ: