Зелените чушки предпазват от невралгия, обявиха експерти.
Зелените чушки предпазват от невралгия, откриха американски учени от университета в Илинойс в САЩ.
Лекарите препоръчват на всички да включат в менюто си зелена чушка, която служи като отлично профилактично средство срещу невралгия. Зелената чушка прибавя пикантен вкус и божествен аромат на много ястия, казват още експертите, цитирани от агенция БГНЕС.
Учените от Илинойс изследваха в детайли всички компоненти на зелената чушка, в която откриха един от най-полезните антиоксиданти, наречен флавоноид лутеолин. Той има много полезни свойства, но основното му предимство е способността да защитава от възпаление на нервните клетки.
Благодарение на мощния ефект на антиоксиданта заплахата от неврологични заболявания значително намалява.
Яденето на зелена чушка, според американските специалисти намалява риска от развитие на болестта Алцхаймер.
Освен на антиоксиданти, българската чушка е богата на микроелементи и витамини, което я превръща в една от най-вкусните храни.
Снимка: Yucel Tellici