Зелени домати за здрави мускули
Съединението томатидин в зелените домати помага за поддържането на здрави и големи мускули, обявиха специалисти.

В зелените домати се крие тайната на изграждането на силни мускули, съобщи в-к The Hindu, цитиран от агенция БТА.

Оказва се, че съединението в доматите томатидин, стимулиращо растежа на мускулите, увеличава мускулната сила и издръжливост.

Томатидин предпазва също мускулите от изтощение и атрофия, показва изследване на университета на Айова в САЩ.

Мускулната атрофия е често срещано усложнение след травми, рак, сърдечна недостатъчност. Заради нея хората често страдат от умора. Намалява се качеството на живота, повишава се рискът от падане и фрактури, пояснява vesti.bg.

А съединението томатидин побеждава мускулната атрофия. То предизвиква промени в експресията на гена, които са диаметрално противоположни на измененията, наблюдавани в клетките на мускулите при атрофия.

Американските учени са тествали ефекта на томатидина върху скелетната мускулатура. Те са открили, че той стимулира растежа на култивирани в лаборатории човешки мускулни клетки.

А когато на здрави мишки е бил даван томатидин, мускулите на животните са ставали по-големи, без обаче да се променя общото тегло (намалявал е процента на мазнините).

Увеличавала се е тяхната сила и издръжливост (можели са да тичат по-дълго време). Нещо повече, томатидинът е предотвратявал и е лекувал мускулната атрофия.

Снимка: Janet Hudson

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: