Зеленчуци, които предпазват от радиация

Учените обявиха списък със зеленчуци, които предпазват най-ефективно от радиация.

Карфиол, броколи, зеле и брюкселско зеле защитават организма от радиацията по време на лечение на ракови заболявания, откриха американски изследователи.

Учените доказали твърдението си с лабораторни експерименти върху гризачи, съобщава агенция БГНЕС. Резултатите показват, че тези зеленчуци предпазват от смъртоносните дози радиация по време на лечението. Те защитават тъканите при лъчевата терапия и намаляват шанса за заболявания, причинени от облъчването.

Според американски учени съединение в зеленчуците от семейство кръстоцветни е предпазило мишки от смъртоносни дози радиация, следователно би могло да помогне и на хората.

Доказано е, че въпросното съединение 3′-дииндолилметан е безопасно за хората, подчертава агенция БТА. Преди се говореше за него в рамките на превентивната противоракова терапия. Този път д-р Елиът Роузен из Комплексния раков център на Джорджтаун, САЩ, “Ломбарди” е изследвал въздействието на съединението върху организми, подложени на радиация.

В продължение на две седмици на гризачи всеки ден са били инжектирани дози 3′-дииндолилметан. Процедурата е започвала 10 минути след облъчването. В резултат всички животни от контролната група са умрели, а в основната група са останали живи повече от 50% от гризачите 30 дни след облъчването.

Съединението е осигурявало защита, ако първата инжекция е била поставяна в рамките на 24 часа до или след облъчването.

Гризачите, получили съединението, са имали по-малко намаление на концентрацията на еритроцити, левкоцити и тромбоцити (обичайно явление за болните от рак, които са подложени на лечение).

Освен като съставна част от противораковата терапия, съединението може да се използва и при поддържане на хора, които вследствие на радиацията страдат от гадене, повръщане и диария.

Според д-р Роузен проучването дава надежда, че съединението може да се използва, за да предпази здравите клетки на пациентите, преминаващи през терапия с радиация за лечение на рак, но и за да бъдат избегнати смъртоносните последици от ядрени бедствия.

Снимка: ShanMac