Хапването на зеленчуци с жълт и оранжев цвят предпазва от рак на пикочния мехур при жените, твърдят американски учени.
Жените, които консумират повече плодове и зеленчуци, са с много по-нисък риск от заболяване на рак на пикочния мехур. Това установи американско изследване, цитирано от агенциите ЮПИ и БТА.
Екипът на И Парк Сонг от Центъра по ракови заболявания в Хавайския университет в САЩ анализирал медицинските данни на 185 885 пълнолетни граждани за период от 12,5 години. При тях били диагностицирани 581 случая на инвазивен рак на пикочния мехур. От тях 152 били жени, а 429 – мъже.
След като извадили от сметката рисковете, свързани с тютюнопушенето и възрастта, учените установили, че жените с по-голяма консумация на плодове и зеленчуци се оказали с най-нисък риск от споменатото раково заболяване.
Жените, които приемали най-големи количества жълти и оранжеви зеленчуци, се оказали с 52% по-нисък риск да развият рак на пикочния мехур.
Именно тези хранителни продукти са най-богати на витамин A, витамин C и витамин E.
При мъжете не била открита никаква връзка между консумацията на плодове и зеленчуци и заболяването от инвазивен рак на пикочния мехур, установило изследването.
Снимка: qilin