Зеленчуци срещу стрес

Публикувано на 17. Mar, 2017 от в Психология, Храни

зеленчуци

Хапването на зеленчуци намалява стреса.

Хората, които ядат повече зеленчуци, се справят по-добре със стреса, установиха австралийски учени.

Рискът от стрес намалява с 12% за хората, които ядат три или четири порции дневно в сравнение с една порция или по-малко. При пет до седем порции дневно, той намалява с 23%.

Ползата от зеленчуците е още по-голяма при жените. Рискът от стрес при тях намалява с 18% при три-четири порции дневно. При пет до седем порции дневно, той отново намалява с 23%.

Плодовете не намаляват стреса както зеленчуците, допълва агенция БТА.

Учените от университета на Сидни са работили с 60 000 австралийци на възраст над 45 години. Те отчели каква е консумацията им на плодове и зеленчуци, както и фактори от начина на живот и психологическия дистрес през периода от 2006 до 2008 година и през 2010 г.

Предишни изследвания установиха, че хората, които ядат повече плодове и зеленчуци, страдат по-малко от депресия.

Снимка: Джон Накамура Реми

Етикети: , , , , , ,

Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.