Зелен чай срещу Алцхаймер и рак

Зеленият чай предпазва мозъка от Алцхаймер и други форми на деменция, установиха британски учени. Той може също така да бъде от жизненоважно значение за предпазването от рак.

Учените от университета в Нюкасъл, Великобритания, направили експерименти дали защитните свойства на чая, присъстващи в прясно сварената напитка, остават активни и след изпиването й. „След изпиване на зелен чай химическите вещества в него са дори по-ефективни срещу ключовите причинители на Алцхаймер. Освен това химическите съставки на зеления чай предпазват от рак, като значително забавиха растежа на раковите клетки, използвани в експериментите ни”, заяви д-р Ед Окело от университета в Нюкасъл.

Двете съставки, за които се знае, че играят значителна роля за развитието на Алцхаймер, са въглероден пероксид и протеинът бета-амилоид, отбелязва агенция БГНЕС. Предишни изследвания установиха, че полифенолите, съдържащи се в зеления чай, унищожават токсичните вещества и предпазват мозъчните клетки, припомня dariknews.bg.

Зеленият чай се използва от традиционната китайска медицина от векове и нашето изследване дава научно доказателство, че той може да е ефективен срещу някои ключови съвременни болести. Смятам, че би било полезно да се пие поне по една чаша зелен чай на ден и аз го препоръчвам”, заяви д-р Окело.

Снимка: Alaa Hamed, sxc.hu