Консумацията на зехтин не води до напълняване, не затруднява храносмилането и не повишава холестерола, твърдят експерти.
Фалшиви митове и нови научни данни за един от най-древните и най-любими компоненти от средиземноморската диета представи на специална вечер в Милано Сара Фарнети, лекар специалист по физиопатология на храненето и метаболизма, съобщава италианското издание Панорама, цитирано от агенция БТА.
Зехтинът не води до напълняване, не затруднява храносмилането и не повишава холестерола. Затова може да бъде смятан за еликсир на дългия живот, убедена е тя.
Струдено пресованият зехтин, обясни доктор Фарнети, притежава всички качества на функционална храна, което означава, че е богат на полезни и предпазващи организма свойства.
Очевидно става въпрос за зехтин от най-високо качество, добит по правилния начин, така че да запази онези съставки, които действат благоприятно на различните органи на тялото ни.
Преди всичко, противно на общоприетото, зехтинът е превъзходен диджестив. Което означава, че предизвиква секреция на храносмилателни ензими и производството на жлъчни соли: присъствието му в храната стимулира работата на черният дроб, насочвайки жлъчния поток по правилен начин. Известно е, че холестеролът се елиминира чрез жлъчния поток, така ежедневната консумация на зехтин спомага за понижаване на нивото на холестерол в кръвта, което е вече научен факт.
Зехтинът е от полза и при гастрит и други стомашни заболявания, защото притежава голям противовъзпалителен ефект върху лигавичните тъкани на храносмилателния апарат. Способства и за извличането на мастноразтворимите витамини (витамин А, витамин D, витамин E, витамин K) и на калций от храната.
Фарнети говори и за хранителните взаимодействия: така зехтинът, съчетан с други храни, например със зеленчуците, увеличава възможностите за усвояване на витамините. От своя страна, зеленчуците усилват в организма ефекта на зехтина чрез благотворното взаимодействие помежду им.
Много изследвания доказват и противораковия ефект на чистия зехтин – заради свойството на компонентите му да инхибират клетъчното размножаване.
През първите години на живота зехтинът се оказва абсолютно необходима храна, като съставът му е близък до този на майчиното мляко.
Фарнети обясни още как зехтинът се оказва един от големите съюзници в битката срещу една от най-разпространените в днешно време патологии: метаболитния синдром. Излишъкът на инсулин в организма води до появата на тумори, висок холестерол, затлъстяване, инфаркти, диабет. Зехтинът, включен в диетата, съдейства за намаляване на количеството инсулин, произведено от организма.
Д-р Фарнети препоръчва зехтинът да присъства в ежедневното хранене. В много случаи той помага и на хората, които са на диета, защото ограничава усвояването на съдържащите се в храната захари. И отхвърля схващането, че зехтинът е нестабилен при висока температура. Дори напротив, загрят “под прага на пушене”, или до 180 градуса Целзий, той е идеален за всякакъв вид пържене.
Фарнети опровергава още един мит: пържените картофи с чист зехтин поемат по-малко мазнини (печените картофи на фурна, поемат до 40% от мазнината) и следователно са по-лесно смилаеми.
Снимка на различни видове зехтин: avlxyz / Flickr