Зехтин намалява риска от диабет

зехтин

Включването на зехтина в ежедневната диета намалява риска от диабет.

Международен екип от германски, австрийски и испански учени установи благоприятни ефекти на зехтина върху намаляването на риска от диабет тип 2 и поддържането на кръвната захар в нормални граници.

Настоящият систематичен преглед и мета-анализ показват наличието на благоприятни ефекти от маслиновото масло върху риска от развитие на диабет тип 2 и параметрите на гликемичния контрол.

Учените използвали резултатите от четири кохортни изследвания, които включвали 15,784 случая на диабет тип 2 и 29 изследвания за мета анализ.

Високият прием на зехтин намалява с 16% риска от диабет тип 2, сравнено спрямо хората с най-ниския му прием.

В светлината на други ползи, особено докладвани за необработеното маслиново масло като неразделна част от средиземноморската диета, това растително масло представлява подходящ компонент на балансирана диета.

Резулнатите от настоящото изследване са публикувани в специализираното издание Nutrition & Diabetes на Nature на 10 април 2017 г.

Снимка на зехтин: Стив Биззине