
Зехтинът пази от инсулт хората над 65 години.
Тези, които консумират много зехтин са много по-малко подложени на риск да получат инсулт, отколкото онези, които не консумират зехтин.
Това стана ясно от проучване, проведено сред 7000 французи и публикувано в американското научно издание Neurology, съобщи агенция БГНЕС.
Учените от Националния здравен институт и Института за медицински изследвания в Бордо във Франция са наблюдавали 7 625 души на възраст от 65 години в продължение на 5 години. Те са били разселени на 2 групи – такива, които никога не консумират зехтин и такива, които го използват редовно.
По време на 5-годишното изследване инсулт за получили еднв под 2% от наблюдаваните – в случая на експеримента 148 души.
След анализ на различни фактори – хранителен режим, физическа активност и др. учените са установили, че рискът от инсулт при хора консумиращи редовно зехтин, е с 41% по-малък.
Инсултите по принцип са чести при възрастните хора. Зехтинът е един евтин метод за превенция, твърдят учените.
Снимка: sxc.hu