Зeлени зеленчуци намаляват риска от рак на гърдата




Зeлени зеленчуци намаляват риска от рак на гърдата, обявиха експерти.

Зeлените зеленчуци предпазват жените от рак на гърдата, откриха китайски изследователи.

Китайски учени откриха връзката между повишената консумация на зелени зеленчуци и развитието на рак на гърдата. В проучването участвали 5000 жени с тази диагноза.

Резултатите показват, че колкото повече зелени зеленчуци консумирали жените първите три години след поставянето на диагнозата, толкова повече намалявал шанса за фатален край. Вероятността от смърт намалява с 62%.

При засилена консумация на зелени зеленчуци рискът от повторна поява на рак на гърдата се стопява с цели 35%.

Изследването установява още, че жените в източноевропейските страни консумират много повече зелени зеленчуци, отколкото другите европейки. Китайките пък ядат по-често ряпа, китайско зеле, броколи и брюкселско зеле, посочва агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu