Изкуствените добавки състаряват

изкуствени добавки

Внимавайте с приема на изкуствени добавки с витамини и антиоксиданти!

Лекарствата и хранителните добавки с изкуствени витамини и антиоксиданти, както и храни и напитки с добавени такива, могат да предизвикат преждевременно стареене. Това е главната опасност от лекарствата и хранителните добавки, съдържащи изкуствени антиоксидантиустановиха китайски учени.

Изследването на китайските учени е публикувано във форума Ридокс Байолъджи.

Според специалистите лекарствата с антиоксиданти не са препоръчителни за употреба в млада възраст, защото могат да доведат до преждевременно остаряване, причинено от нарушение в механизма на клетъчната реакция при стрес.

Все повече младежи на възраст около двадесет години приемат таблетки, съдържащи антиоксиданти, като витамин С и полифеноли. Те трябва да спрат, каза професор Чен Чанг от Института по биофизика към китайската Академия на науките. До изводите си учените стигнаха след експеримент с червеи и човешки клетки.

Авторите смятат, че злоупотребата с антиоксиданти е недопустима и в зряла възраст.

Разни производители на храни и напитки също добяват изкуствени антиоксиданти и витамини в продуктите си, като ги рекламират като уж по-здравословни.

Макар изкуствените витамини, антиоксиданти и хранителни добавки да се продават без рецепта в България, Zdraven.bg препоръчва те да бъдат приемани само по предписание на лекар.

Снимка: neur0nz