Какво месо яде българинът?

пилешко месо

Какво месо най-често консумира българинът?

България е една от страните, в които се консумира най-евтиното месо в ЕС, показват данни от анализ на Евростат за цените на пазара на месото през 2016 г.

Българинът харчи средно по 56 на сто на година за консумация на различни видове месо при среден показател за ЕС – 100 процента, като по-евтино месо се открива само в Полша – 53 на сто от средноевропейските цени.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) през миналата година средната консумация на месо на човек от домакинството е била 32 кг на човек.

Най-предпочитаното за консумация месо от българина остава пилешкото – по 12 кг средно на човек годишно.

В класацията за най-често купувано месо в България следват: свинско месо – 10 кг, кайма смес – 7 кг, говеждо или агнешко – по 1 кг, от други животни – 2 кг и др.

Продължава тенденцията на спад на консумацията на говеждо и агнешко месо, като причините са по-високите цени на този вид месо, ниската покупателна способност на българите, както и липсата на традиции в консумацията на такова месо, отчитат експерти.

Пак според тях, родното производство на птиче месо задоволява около 60% от пазара на месо у нас и съставлява повече от половината от търсенето на месо в страната. С промишлено производство на птиче месо се занимават над 100 ферми в България.

Над 60 ферми отглеждат стопанства с по над 1000 животни за свинско месо, а големите производители на свинско с над 20 000 глави са около 5-6, показват данни на експертите.
Според тях консумацията на месо в страната през 2020 г. ще достигне около 38-40 кг на човек от населението.

През 2016 година най-скъпо за месо са плащали жителите на Дания – средно по 140 процента, а най-евтино – в Полша – по 53 процента, при среден показател за ЕС 100 процента, отчита Евростат.

Снимка: Хауърд Холи