Как да се отървем от нитратите в салатата?




пролетна салата

Ето полезни съвети как да се отървем от нитратите в салатата.

Сред най-често консумираните през пролетта и лятото е зелената салата. Тя редовно присъства и на Великденската трапеза.

Марулите обаче са сред зеленчуците с най-високо съдържание на нитрати.

Има начини да се отървем от опасните вещества, обясни по Нова телевизия проф. д-р Донка Байкова, председател на Българското дружество по хранене и диететика.

Често пъти имаме дискомфорт на стомаха, на червата през пролетта, когато започваме по-често да се храним със зеленчуци. Това се дължи на неправилна консумация, обясни проф. Байкова.

Задължително трябва да се махнат и изхвърлят последните и жълтите листа и кочаните на марулите. В най-външните листа се съдържа най-голямо количество нитрати.

След това да накиснем останалите листа за половин – един час във вода. Към водата може да се добави оцет или сода.

Не оставяйте купените зеленчуци в нейлонови пликове на висока температура, защото тогава нитратите се превръщат в нитрити, които са още по-опасни за организма.

Нитратите са водноразтворими, термолабилни и водата, в която са сложени за изкисване, я изхвърляме, нищо че ще загубим известно комичество витамини и минерали, съветва д-р Байкова.

След това салатата се нарязва и веднага трябва да се консумира.

Не само краставиците и тиквичките трябва да се белят задължително, а също и доматите и репичките.

Доматите може и да се бланшират, като се поставят за 1-2 минути в топла вода.

Снимка: yosoynuts