Канела за имунитет
канела

Доброто здраве е и с аромат на канела, не само с дъх на чесън, твърдят учените.

Популярната подправка канела много хора прибавят за вкус към баница с тиква, кафе или горещ шоколад. Тя е богата на калций, фибри, желязо, флаваноли, манган, както и някои мощни антиоксиданти.

Учените откриха още едно позитивно влияние на ароматната подправка върху човешкия организъм.

Една супена лъжица канела може да дезактивира вируси, преди да са заразили човешкия организъм, сочат резултатите от научно изследване върху екстракти от растения и ефекта от тях върху патогени, предаде агенция ЮПИ.

Учени тествали вируса Phi X, за да установят дали се поддава на ефекта от сайгонска и цейлонска канела, както и на този от лук, чесън, мента, какао, испанския шафран.

Phi X е сходен с вирусите, които заразяват животни и хора.

Оказало се, че в лабораторни тестове канелата дезактивира 99,9% от вируса, докато другите екстракти нямат никакъв ефект.

Получените резултати потвърждават виждането, че хранителен режим, който включва една-две супени лъжици канела дневно, може да е ефикасен за унищожаване на вируси, които причиняват настинка, грип, дори херпес, и за предотвратяване на риска от заразяване с тези вируси, заяви д-р Милтън Шифенбауер от университета Пейс в Ню Йорк, цитиран от агенция БТА.

Сходствата между използваните за тестове бактериофаги и вирусите, които заразяват животни, доказват, че заключенията ни са правилни, отбелязаха учените.
Резултатите от изследването бяха представени на годишната конференция на Американското дружество по микробиология.

Zdraven.bg припомня предишни проучвания на учените, които доказват, че канела предотвратява Алцхаймер, а екстракт от канела помага както срещу инфаркт и диабет, така и срещу целулит и е подправка, която подмладява. Препърчваме да хапвате мед с канела за повече здраве.

Снимка: cinnamonvogue.com