Карл Лагерфелд за по-голяма заплата за добре облечените


Скандалният творчески директор на Chanel Карл Лагерфелд смята, че добре облечените служители трябва да получават бонуси.

Според германския дизайнер и фотограф Карл Лагерфелд, работещ за Chanel, трябва да се въведат бонус системи, които да предлагат допълнително заплащане за тези, които изглеждат и се обличат добре.

Бих направил себе си шеф на “стилна полиция”, която да се бори срещу небрежността, заяви Лагерфелд. Да бъдеш добре изглеждащ не е само въпрос на средства. Ето защо работодателите трябва да възнаграждават тези, които полагат усилие, смята дизайнерът.

81-годишният Лагерфелд призова още родителите да образоват децата си повече, защото според него това ще намали случаите на заболявания като Алцхаймер. Ученето на речника трябва да бъде задължително. Когато бях малък, майка ми ме изпитваше всеки ден, разказа той пред британското списание Stylist. Според него всеки човек трябва да знае поне два или три езика.

Да говориш три езика е от важно значение. Това отваря врати пред вас, отваря съзнанието ви и ви помага да избегнете болестта Алцхаймер, обясни Лагерфелд, цитиран от агенция БГНЕС.

Карл Лагерфелд е роден на 10 септември 1933 г. в Хамбург, Германия. През 1955 г. Лагерфелд започва работа в ателието на Пиер Балмен, а три години по-късно чиракува при Жан Пату, от когото получава най-важните си уроци по отношение на модата. През 1959 г. напуска модната къща и става дизайнер на свободна практика, като изпълнява проекти за Krizia, Charles Jourdan и Valentino.

През 1964 година, разочарован от света на висшата мода, Лагерфелд изоставя Париж и отива да учи изкуства в Италия. Три години по-късно се завръща в модния бранш като консултант по дизайн във Fendi, пише wikipedia.org.

През 70-те името му става популярно с работата за Chloe, където получава картбланш за изработването на колекциите прет-а-порте. Моделите му са истинско предизвикателство за съвременната мода и за кратко време му носят международна популярност. Така през 1983 година Лагерфелд се озовава в екипа на Шанел, заема поста главен дизайнер и завинаги променя посоката на историята на модата. Въпреки първоначалния скептицизъм от страна на критиците, той успява да върне марката под прожекторите на голямата мода. Създава иновативни вариации на класическите модели на Chanel, комбинирайки строгия стил на Коко Шанел и съвременните тенденции, което довежда марката до върха през 80-те и 90-те години.

В момента Лагерфелд живее и работи в Париж и в Биариц, където има имение. Освен това, той има къщи в Монте Карло, Рим и Ню Йорк. Въпреки че е работил за доста модни марки, той успява да запази собственото си чувство за стил по време на цялата си кариера. Успехът му се дължи най-вече на това, че дизайнерът не се страхува да демонстрира явно мнението си и да провокира публиката с неочаквани новаторски решения.

Снимка: karl.com