Кафе помага срещу Алцхаймер

Публикувано на 20. Apr, 2014 от в Алцхаймер, Напитки

Редовното приемане на кофеин от кафе забавя отслабването на умствените способности с възрастта и намалява риска от Алцхаймер и деменция.

Редовната консумация на кафе, дори ако то е в умерени количества, може да предпази от поява на болестта на Алцхаймер, сочат резултатите от изследване, цитирани от френското списание Sciences et Avenir и агенция БТА.

Учени под ръководството на Давид Блум от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания установили в експерименти с мишки, че кофеинът може да има защитен ефект срещу някои мозъчни заболявания, включително срещу болестта на Алцхаймер.

Наблюдаваното при тази болест намаляване на умствените способности се дължи на натрупване на анормални тау-протеини в мозъчни клетки, които са в процес на дегенериране.

Известно е, че редовното приемане на кофеин забавя отслабването на умствените способности с възрастта и намалява риска от деменция, припомня vesti.bg. Ефектът от кофеина върху заболявания, свързани с тау-протеина, обаче не бе изяснен.

В изследвания с мишки учените констатирали, че редовното приемане на кофеин – 0,3 грама на 1 литър вода, предотвратява загубата на паметта и някои модификации на тау-протеина.

В рамките на изследването млади трансгенни мишки, които с възрастта прогресивно развили невродегенеративно заболяване, свързано с тау, в разстояние на 10 месеца приемали кофеин перорално.

Гризачите, които приемаха кофеин, развиха по-малко значимо заболяване, що се отнася до загубата на паметта и модификациите на протеина тау, отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието Neurobiology of Aging.

Снимка: jkoldas

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Етикети: , , , , ,

Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.