>

Кафе с броколи за здравословно хранене

броколи лате

Създадоха кафе с броколи за по-здравословно хранене.

Австралийски учени разработват нова напитка, съдържаща кафе и броколи, тъй като 51% от австралийците не употребяват достатъчно количество плодове и зеленчуци.

Експертите смятат, че добавянето на специално разработения прах от броколи в кафето ще допринесе за подобряване на здравето на хората. Те се надяват, че прахът съдържа и може да достави в организма на любителите на кафето необходимите му полезни вещества.

Две лъжици прах от броколи са еквивалентни на порция зеленчуци, казва ръководителят на нововъведението Мери Ан Аугустин от Държавното обединение за научни и приложни изследвания към Академията на науките на Австралия (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation – CSIRO), цитирана от агенция БГНЕС. Броколите са с високо съдържание на протеини и фибри, а биоактивните фитохимикали, благоприятстващи здравето, което я прави идеален кандидат за разработване на прах, разяснява тя.

Бpoĸoлитe са част от сeмeйcтвoтo нa ĸpъcтoцвeтнитe зeлeнчyци като ĸapфиoл, бpюĸceлcĸo зeлe, pяпa. Teзи xpaни носят на организма мнoгo xpaнитeлни вeщecтвa при почти нулев принос на калории.

Материали за напитката кафе с броколи са публикувани в сайта на CSIRO.

Zdraven.bg предполага, че любителите на кафето, които не са почитатели на здравословното хранене, няма да могат да бъдат накарани да пият странната напитка кафе с броколи.

Снимка на броколи лате: CSIRO