Кашу може да помогне срещу диабет, обявиха изследователи.
Екстракт от ядките на кашу може да подобри реакцията на тялото към инсулина, съобщи Science Dayly, позовавайки се на резултатите от изследване на научни специалисти.
Изследователите от университетите на Монреал, Канада, и Яунде, Камерун, анализирали различни части на дървото кашу – листа, кора и ядки, за да проверят ползата от тях за здравето, допълва агенция БТА.
Растението отдавна се слави с противовъзпалителните си свойства и със способността си да намалява повишената кръвна захар и да предпазва диабетиците от инсулинова зависимост.
Резултатите от настоящето изследване са показали, че само екстракт от ядките на кашуто стимулира абсорбирането на кръвната захар от мускулните клетки.
Екстрактите от другите части на растението не оказват подобен ефект, което означава, че активните вещества с противодиабетни свойства се съдържат в ядките, казва Пиер Хадад, ръководител на изследователския екип, цитиран от actualno.com.
Снимка: Erwin ten Velde