
Редовната консумация на кетчуп и доматен сос спомага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.
Учени от университета в Оулу, Финландия, провели експеримент с участието на 20 души. Доброволците били разделени в две групи, едната от които прибавяли доматения сос към храната, а другата не.
След три седмици експертите сравнили здравословното състояние на хората.
Резултатите показват, че редовната употреба на кетчуп в първата група намалил нивото на холестерол с 6%. Порцията, която тази група приемала на ден била 30 грама кетчуп.
Според експертите полезните свойства на кетчупа е веществото ликопен в доматите. Ликопенът е активна съставка, която има положителни свойства, обснява агенция БГНЕС.
Кардиолозите препоръчват на пациентите си да консумират редовно домати, а също и кетчуп като сос за някои храни.
Снимка на домашен кетчуп: Nathalie Dulex