Киви срещу високо кръвно

киви

Киви помага срещу високо кръвно.

Яденето на киви три пъти на ден намалява кръвното налягане, установиха специалисти от университета в Осло, Норвегия.

В проучването участвали 118 души – 50 мъже и 68 жени с повишено кръвно налягане на средна възраст 55 години.

Доброволците били разделени на случаен принцип в две групи – едната група яли по три плода киви дневно, а другата – една ябълка на ден в продължение на осем седмици.

Участниците са имали нива на кръвно налягане в леко повишените граници от 128/85, когато е започнало проучването. Отчитането на кръвното налягане, което е по-малко от 120/80, се счита за идеално. Те не променили нищо в диетата си, освен да добавят посочените плодове. Изследователите измервали кръвното налягане чрез 24-часов амбулаторен мониторинг, което се смята за по-прецизно от измерването му в конкретен момент.

След 56 дни представителите на групата, хапвали редовно киви, нормализирали високото кръвно.

Три плода киви на ден подобряват 24-часовото кръвно налягане повече от ябълка на ден, заключиха изследователите.

Кивито може да е дребен плод, но то съдържа толкова много хранителни елементи в оцветената в зелено месеста част. Кивито е богато на лутеин, който има изключителни антиоксидантни свойства, и това може да е причината за понижаването на кръвното налягане, казаха изследователи от екипа, провел изследването, ръководено от Мете Свендсен от университетската болница в Осло в Норвегия. Изследването беше да бъде представено на Годишната среща на Американската сърдечна асоциация в Орландо, Флорида, през ноември 2011 г.

Тропическият плод е изключително здравословна храна, особено заради високото съдържание на витамин C.

Проучването за ефекта на плод акиви върху кръвното налягане е публикувано в специализираното издание Blood Pressure през февруари 2015 г.

Снимка на киви: Дерън Хестър