Кисело мляко намалява риска от диабет, обявиха учени.
Хапването на една кофичка кисело мляко на ден намалява риска от диабет тип 2, установи британско проучване.
Подобни ползи за здравето могат да се извлекат и от други нискомаслени млечни продукти като прясно сирене и извара.
Редовната консумация на комбинации от различни млечни изделия увеличава с 24% вероятността да се предпазите от диабет.
Учените от университета в Кеймбридж, Великобритания, твърдят, че това е първото по рода си проучване, в което хранителните навици са записани предварително, за да се провери дали те биха могли да повлияят риска от диабет.
Това проучване показва, че определени храни могат да имат важна роля в превенцията срещу диабет от втори тип и са от значение за общественото здраве. Тази информация е много обнадеждаваща имайки предвид, че повече са доказателствата относно храните, които вредят на здравето ни и причиняват диабет, коментира д-р Нита Форои, провела изследването, цитирана от агенция БГНЕС.
Полезните пробиотични бактерии и специалната форма на витамин К във ферментиралите млечни продукти са причината за намален риск от диабет.
За доброто настроение на всички читатели Zdraven.bg поздравява със специална селекция с песни за мляко:
Снимка: Zdraven.bg