Кое е ефикасното миене на ръце?

миене на ръце

Как да измиваме ефикасно ръцете си, за да се предпазим от болести?

Микробиолози от университета на Орегон, САЩ, поясниха как да се мият ефикасно ръцете, за да се предотврати увеличаването на болестотворните бактерии.

Съветите са публикувани са изредени в изданието The Conversation от Мишел Сконс Масакуаи, асистент по микробиология в Университета на Орегон, САЩ.

Учените са на мнение, че повечето хора не почистват внимателно кожата на дланите си от патегенните микроби.

Съществуват две основни стратегии за борба с микроорганизмите, които се размножават по повърхността на кожата.

Първата стратегия е свързана с намаляване броя на бактериите чрез измиване на мръсотията с вода и сапун. Това е достатъчно, за да се ограничи рискът от инфекциозна диария.

Втората стратегия предвижда по-ефикасно унищожаване на микробите с помощта на продукти, съдържащи антибактериални вещества – хлор, пероксид, триклозан.

Антибактериалните препарати обаче допринасят за поява на устойчиви болестотворни бактерии и могат да увредят здравето. Установено е, че веществото триклозан, съдържащо се в сапуни, пасти за зъби и дезодоранти, променя хормоналния баланс у животните.

Специалистите препоръчват ръцете да се овлажнят с вода и да се нанася сапун върху кожата в разстояние на 20-30 секунди, преди да се измият и да се избършат с хартиени кърпички.

В случай че не се разполага със сапун и вода, трябва да се използва дезинфекциращо средство, съдържащо спирт.

Снимка на миене на ръце със съпун: Peapod Labs