Кои зеленчуци са по-полезни след термична обработка?

Термичната обработка прави някои зеленчуци още по-полезни, твърдят учените. Кои са те?

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни, затова не трябва да бъдат готвени.

Но изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени, пише в-к Daily Mail, цитиран от агенция БГНЕС.

Тези зеленчуци, които са по-полезни след термична обработка са домати, спанак, моркови и аспержи. Това важи и за гъбите.

Нагряването може да спомогне за разлагането на целулозата и освобождаването на минералните вещества.

Обработката на доматите повишава концентрацията на ликопена, който намалява риска от рак на простатата. Но все пак термичната обработка разрушава витамин C и това трябва да се отчита.

Спанакът е богат на оксалати, които са свързани с ценни минерали като желязо и калций. И целулозата, и оксалатите усложняват усвояването на желязото. Затова от зелените зеленчуци ние може реално да получим едва 5% от фактическото съдържание на желязото. Макар че нагряването намалява съдържанието на оксалата до 15%. Затова много важно е да се съкрати времето на термична обработка.

Морковите са богати на каротиноиди, които му придават ярък оранжев цвят. Нагряването на моркова повишава концентрацията на каротиноидите, които са и мощни антиоксиданти. Специалистите предлагат да се смесват сурови и обработени моркови.

Обработката на аспержите повишава биодостъпността на питателните вещества и концентрацията на полифенолите – антиоксиданти, намаляващи риска от рак и сърдечни заболявания.

Гъбите пък имат много витамини и минерални вещества. Има възможност да бъде повишени тяхната питателност, като се добави полезно растително масло, защото гъбите го поемат.

Снимка: starsandspirals