Колко метра прелита кихавицата?

кихане

Учени изчислиха колко метра може да прелетят микробите от една кихавица.

Специалисти от Масачузетския технологичен институт в САЩ са използвали високоскоростна камера, за да заснемат какво разстояние изминава човешката кихавица.

По-задълбоченото разбиране на процеса с изхвърлянето на секрет от носа може да помогне за по-добри стратегии за контрол над разпространението на болести.

Кихането е естествен рефлекс, чрез който тялото се освобождава от попадналите в него патогени, но и същевременно допринася за разпространението на болести – от обикновена настинка до сериозни заболявания като дребна шарка и ТОРС (Тежък остър респираторен синдром). Заразата става чрез капчици, които служат като преносители на болестотворни микроорганизми като вирусите.

Капчиците със заразния товар се озовават във въздуха или по различни повърхности, където очакват нищо неподозиращ минувач да ги вдиша или докосне и да се зарази.

Видеото на специалистите от Масачузетския технологичен институт дава отговор на този въпрос – кихавицата може да достигне по-далече, отколкото човек може да предположи – от един до осем метра в най-лошия случай, съобщава агенция БТА.

В сезона на настинките и гриповете експертите напомнят на хората да покриват устата и носа си, за предпочитане с хартиена кърпичка, когато кихат или кашлят, за да не разпространяват заразата.

Използваната кърпичка трябва да се изхвърли, а ръцете да се измият. Ако не разполагат с такава, е препоръчително хората да кихат или кашлят в горната част на ръкавите си.

Снимка: Себастиан Смит