Колко са опасни слънчевите лъчи?

Публикувано на 24. Aug, 2015 от в Дерматология, Любопитно, Рак

слънчеви лъчи

Как могат да ни навредят слънчевите лъчи, ако не се пазим?

Съвременните слънцезащитни средства имат за цел да блокират ултравиолетовите лъчи, предизвикващи изгаряния на кожата. Но те не спират инфрачервените, съобщи британският вестни Daily Mail, цитиран от агенция БТА.

Инфрачервените лъчи повишават температурата на кожата. На тях се пада до 50% от слънчевата енергия.

Инфрачервените лъчи тип А могат да проникват в дълбоките слоеве на кожата, дори по-надълбоко от ултравиолетовите лъчи.

Извършено неотдавна изследване с животни показва, че инфрачервените лъчи тип А може би са свързани с рак на кожата, ако се обединят с UVB-лъчите.

Освен това водят до стареене на кожата, променяйки работата на механизмите, поддържащи клетките на кожата здрави. Нарушава се производството на колаген, което води до появата на бръчки.

По данни на учени от университета в Кил, Германия, съчетанието на UVB с инфрачервени лъчи А води до развиване на бързо нарастващи туморни образувания, тъй като се нарушава работата на ензимите, които поддържат процеса на обновяване на кожата.

Сама по себе си топлината предизвиква сериозни изменения в кожата, включително разширяване на кръвоносните съдове.

Някои антиоксиданти, витамин С и витамин Е, съединения като коензим Q10, може би ще успеят да неутрализират пагубните промени, предизвикани от инфрачервените лъчи тип А.

Учените съветват те да бъдат комбинирани с обикновените кремове за защита от ултравиолетовите лъчи.

Снимка: Мериън Крейг

За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална селекция от български песни за лятото:

Етикети: , , , , , , , , , , , , ,

Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.