Комбинация от гладуване и химиотерапия бори успешно рака

Комбинация от гладуване и химиотерапия бори успешно рака, твърдят онколози.

Непродължително гладуване може да помогне срещу рака и да повиши ефективността на химиотерапия, смятат специалисти.

Учените изяснили, че гладуването забавя растежа и разпространението на злокачествения тумор, а заедно с химиотерапията убива рака, пише британският вестник Dayly Mail, цитиран от агенция БГНЕС.

Отчет за изследване, публикуван в сп. Science Translational Medicine, гласи, че раковите клетки – за разлика от здравите – реагират по особен начин при стреса, предизвикан от глада. Вместо да изпаднат в “сън”, те продължават да растат и да се делят, като в крайна сметка се саморазрушават.

Процесът свидетелства, че раковите клетки се опитват да компенсират недостига на вещества, породен от гладуването. Но това не им се отдава. Ние проследихме това явление върху ракови клетки на гръдта, яйчниците и пикочните пътища на животни, сподели проф. Уолтър Лонго от Университета Южна Калифорния, САЩ.

Като цяло гладуването без химиотерапия е забавяло развитието на рак на гърдата, на меланома, глиома и невробластома. Химиотерапията е повишава ефективността на гладуването при всички случаи.

Многобройните цикли на гладуване заедно с химиотерапията са излекували 20% от гризачите, които са имали агресивна форма на рак. В цели 40% от случаите са били убивани злокачествените тумори, които се разпространявали твърде бързо. Сама по себе си химиотерапията не е помагала.

Учените вече изследват ефекта на гладуването върху хората, но за цялостни изводи ще трябват изследвания години наред.

Снимка: Crystal Woroniuk

loading...