Косата през зимата

коса със сняг

Как да поддържаме красива и здрава коса в зимни условия?

Ето няколко полезни съвети за разкошни коса дори при вятър, студ и сняг през зимата.

Студеното време навън и топлината вкъщи или в офиса създават затруднения на нашата косата: тя изсъхва и става чуплива още по-бързо, отколкото през лятото. За щастие има доста неща, които можем да направим, за да имаме красива, здрава и блестяща коса през зимните месеци.

Косата има нужда от повече хидратиране и хранителни вещества, за да не бъде суха и чуплива през зимата. След измиване с хидратиращ шампоан може да се подсилите действието на козметичните продукти, като изплакнете косите си със студена вода. В допълнение, използвайте поне веднъж седмично маска за коса – можете сами да я приготвите (например смесвайки зехтин, балсамов оцет, лимонов сок и яйце). Ако се ползва спрей за коса, трябва да се избере продукт, който не изсушава косата.

Носенето на шапка е особено важно през студените зимни месеци. Една стилна шапка не само спасява от студа – тя предпазва косата и показва елегантност! Най-подходяща е шапка, направена от естествени материали – това ще запази косите от наелектризиращият ефект на изкуствените материи. Ако имате дълги коси, е добре, излизайки навън през студените дни, да ги носите вързани. Яката на палтото или шал могат да причинят заплитания, които да доведат до накъсване на косата. Друга честа причина за накъсвания и цъфтене е излизането навън със мокра коса. Ако температурата е под нулата, косата ще замръзне и е много вероятно връхчетата да пострадат.

Ефективната грижа за косата означава не само да използваме правилните козметични продукти, но най-вече да следим за това, тялото ни да получава нужните му витамини, минерали и хранителни микроелементи. Тъй като косите се състоят основно от протеини, е важно храната ни да съдържа достатъчно количество богати на протеини храни като риба, месо, мляко и сирене. Протеините придават на косите ни здравина и предотвратяват чупливостта и цъфтящите връхчета.

Няколко основни групи минерали са особено важни за красотата и здравината на косата: желязото пренася кислорода до корените, цинкът предотвратява косопада, а медта подобрява цвета и блясъка на косъма.

Витамините от групите А, B и С също са жизнено важни за красивата коса. Витамин А се грижи за кожата на главата, а витамин B и витамин С – за растежа на косъма, правейки косата здрава и нечуплива.

За доброто настроение на всички №1 сайтът за здраве, красота и настроение Zdraven.bg представя и колекция с видеоклипове с интересни прически:

Снимка: Бриджит Х.