Кофеинът в кафето засилва паметта
Новооткрити свойства на кафето може да доведат до нови начини за предотвратяване на загубата на памет в напреднала възраст.

Учени установиха, че кофеинът, който се съдържа в силното кафе, променя електрическата дейност на мозъка. Процесът включва вещество, наречено аденозин, което се среща в особено големи количества при възрастните хора. Когато аденозинът се привърже към А1 рецептор, той понижава активността на невроните и намалява силата на гама ритъма.

Учените установили, че кофеинът предотвратява привързването на аденозина към А1 рецептор и по този начин блокира последиците от този процес и засилва гама ритъма.

Някои хора не могат да започнат деня си без чаша кафе, други се нуждаят от Ред Бул, за да се поддържат във форма. Засега кофеинът е най-използваното психоактивно вещество. Нашето изследване показа, че то увеличава бдителността, мозъчната дейност и ускорява процеса на усвояване на информацията, заяви д-р Мартин Врьогденхил от университета в Бирмингам, който осъществил изследването.

Той обаче предупреди, че прекалено много кафе на ден може да има вредни за здравето последици, подчертава агенция БГНЕС.

Снимка: Zsuzsanna Kilian

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе: