Кофеин срещу инфаркт
Кофеин срещу помага срещу инфаркт, твърдят изследователи.

Пиенето на до осем чаши чай дневно има значителни положителни последици за здравето, включително понижава опасността от сърдечен удар и от инсулт, показва изследване.

Напитките, съдържащи кофеин, като чай, кафе и какао, влияят положително на мозъчните функции, като засилват вниманието и краткосрочната памет, установили учените.

Диетоложката д-р Кари Ръкстън, която анализирала 47 публикувани изследвания, установила, че приемането на 400 mg кофеин дневно, равняващи се на осем чаши чай, има “ключови благотворни ефекти върху функциите на мозъка и здравето на сърцето” без никакви негативни последици. Тя открила, че редовното пиене на чай води до “намаляване на смъртността и до понижаване на опасността от сърдечен удар и на холестерола”.

Хората, които изключват напитките, съдържащи кофеин, може да пропуснат потенциалните ползи за здравето на съставките, които те съдържат, заяви д-р Ръкстън пред британския в-к Dayly Express. Тя допълни, че няма нужда децата да избягват чая и кафето и че те биха могли да са по-добри за тях от сока.

Кофеиновите напитки несправедливо са демонизирани. Черният чай особено съдържа полифеноли, които са естествени растителни антиоксиданти. Те имат положителен ефект върху много биохимични процеси в тялото, защото предпазват клетките от вредните свободни радикали. Смята се, че флавоноидите са особено полезни, като редица изследвания показват, че съществува връзка между тях и намаляването на опасността от сърдечен удар, обяснява д-р Катрин Худ, цитирана от агенция БГНЕС.

Предишни изследвания показаха, че пиенето на до три чаши чай дневно може да намали опасността от рак на гърдата при жените под 50 години с повече от една трета, а според друго изследване пиенето на две чаши чай на ден може да предпази от сърдечен удар и засилва функционирането на мозъка.

Снимка: sxc.hu

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе: