Къри помага срещу рак на дебелото черво

Британски учени открили, че силната съставка куркумин, която дава на много видове къри отличителния им светло жълт цвят, може да помогне за подобряване на лечението на рак на дебелото черво.

При експеримента на онколозите пациенти с напреднал стадий на развитие на рак на дебелото получили таблетки с високо съдържание на куркумин, за да се установи дали то може да подсили ефекта от по-силните, но високо токсичи лекарства, предписвани при химиотерапията.

Половината от пациентите с тежкото заболяване, които участвали в експеримента – около 20 000 души, били достигнали напреднал стадий, при който ракът се е разпространил и е труден за лечение. Предишни изследвания установиха, че куркуминът предпазва от рак, като помага за подсилване на ефекта от лекарствата за унищожаване на раковите клетки на дебелото черво.

Сега учените от Лестър, Великобритания, ще изследват дали хапчетата, съдържащи куркумин, могат безопасно да бъдат прибавени към стандартните лекарства. Ако лекарството се окаже успешно при малкия експеримент, ще трябва да бъде проведен по-голям. Ако и той се окаже успешен, хапчето може да достигне до пациентите в напреднал стадий на рак на дебелото черво до пет години, подчертава агенция БГНЕС.

Снимка: avlxyz