Къри предпазва от деменция и Алцхаймер

Консумирането на къри няколко пъти седмично може да предотврати деменция, установиха шведски учени.

Изследвания на плодови мушици показали, че тези от тях, които приемали куркумин, ключова съставка в източната подправка куркума, която се съдържа в кърито, живеят със 75% по-дълго от тези, които не приемали съставката.

Откритието може да обясни защо процентът на заболелите от деменция сред възрастните хора в Индия е по-малък от връстниците им в западните страни. Болестта на Алцхаймер е свързана с натрупването на протеин в мозъка, наречен амилоидни плаки, които увреждат невроните.

Куркуминът не разгражда плаката, но ускорява формирането на нервни фибри, като намалява количеството на техните прекурсорни форми, известни като олигомери. “Резултатите потвърждават мнението ни, че олигомерите са най-вредни за нервните клетки”, заяви проф. Пер Хамарстрьом от университета Линкопинг в Швеция.

Куркуминът се извлича от корените на куркумата и се използва в медицината от хиляди години. Той помага за храносмилането, борбата с инфекциите и предпазва от сърдечни заболявания, уточнява агенция БГНЕС.

Резултатите на шведските учени потвърждават предишни изследвания на американски учени за положителното действие на кърито върху мозъка.

Снимка: techfun