Лечебните свойства на пилешката супа


пилешка супа

Какви са лечебните свойства на топлата пилешка супа?

Благотворното действие на пилешката супа е известно от древността. Още еврейският лекар и философ Моше бен Маймон я препоръчва при настинка през 12-и век.

Полезният ефект на пилешката супа при настинка е с научно доказан ефект, а не само бабина рецепта, разкриха учените още през 2012 г. Ето още факти за здравословното й въздействие върху организма.

Пилешката супа облекчава симптомите на инфекциите на горните дихателни пътища, защото съдържа противовъзпалителни агенти. Ароматът, подправките и топлината отпушват носа и намаляват последиците от изпотяването.

Д-р Стивън Ренард от университета на Небраска в САЩ изследвал действието на пилешката супа, сготвена по три рецепти, с добавени кромид лук, сладки картофи, ряпа, пащърнак, моркови, целина, магданоз, сол и черен пипер.

Той се съсредоточил върху движението на неутрофилите – най-често срещаните бели кръвни телца, които защитават тялото срещу инфекции, като проверил дали пилешката супа ги намалява или блокира.

Ако неутрофилите се движат по-малко, активността, която предизвиква симптомите на настинката в горните дихателни пътища, също намалява.

Резултатите потвърдили точно това, като показали, че пилешката супа наистина има противовъзпалителни съставки, които облекчават симптомите и скъсяват продължителността на болестта. Освен това тя несъмнено има успокояващ и плацебо ефект.

Изследване отпреди 40 години установи, че ароматът, топлината и подправките в пилешката супа помагат да отпушат синусите, защото разграждат слузта и разширяват въздушните пътища, припомня агенция БТА.

Д-р Ренард не определя точно кои съставки на пилешката супа помагат при настинка. Според него цялата комбинация има полезен ефект. Освен това супата рехидратира и подхранва организма. Тя съдържа зеленчуци с фибри, витамин С и антиоксиданти.

Снимка на пилешка супа: Роберт Джъдж