Ликопен за здраве и срещу рак

Ликопен е хранителна съставка, подложена на подробно разглеждане заради потенциалните си свойства да предпазва от рак.

Ликопен представлява червен пигмент, който се съдържа в редица плодове и зеленчуци. Той придава характерните цветове на домати, грейпфрут, пъпеши, кайсии, папая и други.

Ликопен е една от стотиците хранителни съставки, които принадлежат към групата на каротиноидите. Те се изследват подробно заради лечебните си свойства. Въпреки че е по-малко познат от бета-каротина, ликопенът е може би най-разпространеният каротиноид в нашето дневно меню.

Заради химичния си състав ликопенът се усвоява най-добре, когато се консумира заедно с мазнини. Например ликопен от доматите, сготвени с олио се усвоява по-добре от ликопен в пресните домати. Готвенето и консервирането на храните не унищожава съдържащия се в тях ликопен. Установено е, че задушените домати съдържат точно толкова ликопен, колкото и пресните.

Функция на ликопена в организма
Ликопенът и останалите каротиноиди са необходими за нормалния растеж и развитие на клетките, както и за тяхната специализация за изпълнение на различни функции в организма. Високо съдържание на каротиноиди има в черния дроб, надбъбречните жлези, простатната жлеза и тестисите, а по-ниско е съдържанието им в бъбреците и белия дроб.

Най-големият превантивен потенциал срещу туморите е тяхната антиоксидантна активност, главно тяхната възможност да неутрализират свободните радикали – високо реактивни съединения, които могат да повредат клетъчната мембрана и ДНК. Ликопен има почти два пъти по голям антиоксидантен потенциал от бета-каротините. Витамин Е може да засили антиоксидантната актвност на ликопена.

Ликопен и рак
В много проучванияе открита връзка между кръвното ниво на ликопена и канцерогенния риск . В едно проучване в Джон Хопкинс университет, индивиди с рак на панкреаса имат сигнификантно ниско ниво на ликопена, спрямо хора на същата възраст и пол, които нямат заболяване. Друго проучване на Чикагския университет открива ниско ниво на ликопен в кръвта на жени с висок риск от рак на маточната шийка.

Доказателство, че ликопен може да спре растежа на туморните клетки е получено и при изследвания в лабораторни условия. Изследователи от Университета в Берн съобщават, че ликопен заедно с витамин Е в нива подобни на тези намерени в тялото помагат спирането на растежа на човешки простатни туморни клетки в лабораторни условия. Израелски изследователи под ръководството на J. Levy откриват, че ликопен инхибира растежа на туморни клетки от ендометриум, млечна жлеза и бял дроб.

Други изследователи откриват намаляване на риска от тумори на храносмилателния тракт свързано с приемане на доматени продукти или ликопен.

Доказателства за протекция на простатата
Ликопен е с висока концентрация в простатната жлеза и има доказателства за редукция на риска от рак на простатата при мъже, които провеждат диета с храни, богати на лекопен. Изследователи под ръководството на Едуард Джиованичи от Харвард открива, че приемането на ликопен се асоциира с нисък риск от рак на простатата, докато приемането на други каротиноиди не се свързва с намален риск.

От друга страна, две изследвания от Англия и Канада, анализиращи диетата на мъжете, не откриват подобно намаляване на риска от рак на простатата. Изследване в Холандия не открива защитен ефект при доматите и техните продукти, но открива връзка с други зеленчуци със защитен ефект срещу простатния карцином. Количеството на ликопен, консумиран чрез диетата, може да бъде измерено в кръвта. Обаче връзка между съдържанието на ликопен в организма и риска от рак на простатата не може да се докаже.

Поради своята антиоксидазна активност, ликопенът може да е от полза при други заболявания. Европейско изследване открива 48% намаляване на риска от сърдечни заболявания при диета с високо съдържание на ликопен. Едно изследване, включващо приложение на ликопен от 15 милиграма на ден, открива увеличаване на активността на имунните клетки наречени килъри (убийци). Те имат значение за унищожаване на чуждите клетки, в това число и на туморните клетки в човешкото тяло. Количеството на ликопен в доматите зависи от сорта им и от това доколко те са узряли. Израелска компания извлече от домати екстракт, богат на ликопен и разнообразни мостри с витамин А, които се продават като Lic-O-Mato. Използват се като източник на ликопен в много диети.

В Харвардско изследване се посочва, че най-добра протекция срещу рака на простатата се постига при приемане на най-малко 6,5 милиграма ликопен на ден. Според изследването редовното приемане на готвена храна с доматено пюре и зехтин обезпечава оптималното ниво на ликопен в кръвта. Ролята на ликопена като антиоксидант и антиканцероген продължава да се изследва. Диетолозите преглеждат хранителните диети, характерни за Средиземноморието, съдържащи домати и зехтин, а също включващи дини, грейпфрут, кайсии, чушки и други плодове и зеленчуци и ги включват в някои специализирани диети.

Съдържание на ликопен в някои храни (на 100 гр):
доматено пюре – 150 мг
диня – 41 мг
кетчуп – 10-13 мг
доматен сок – 5 мг
розов грейпфрут – 3 мг
домат – 1-4 мг
кайсия – 0.01 мг

Автор: Каролин Кетчън. Източник: onkolink.hit.bg; Снимка: The Marmot