Липса на витамин D води до диабет

Липсата на витамин D в организма води до повишен риск от диабет от втори тип, твърдят учените. Как да си го набавим по естествен път?

Недостигът на витамин D, а не наднорменото тегло, е по-вероятната причина за развитието на диабет. Това показва проучване на испански медицински екип, цитирани от сайта на британския в-к Daily Express.

Според експертите за предпазването от опасния втори вид диабет са важни най-вече спазването на здравословна диета и движението на открито.

Проучването би могло да доведе до лечение, което да може да забави развитието на болестта.

Според учените има връзка между нивата на витамин D и способността на организма да се справя с глюкозата.

Нашите открития показват, че витамин D се свързва много повече с метаболизма на глюкозата, вместо с наднорменото тегло, каза д-р Манюел Масиас-Гонзалес от университета в Малага, цитиран от агенция БГНЕС. Според него дефицита на витамина може да доведе освен до диабет, така и до други заболявания, свързани с метаболизма.

Витамин D помага за контрола на калция в тялото и поддържа мускулите и костите здрави, регулира имунната система и може да помогне за предотвратяването на заболявания като екзема и астма. Той се произвежда най-вече при излагане на слънчева светлина.

Освен синтезиран от кожата чрез слънчевата светлина, други естествени източници на витамин D в храните са риба (особено сьомга, треска, скумрия, риба тон, сардини, херинга), рибено масло, скариди и стриди, гъби, прясно мляко и по-малко в кисело мляко и други млечни продукти като масло, сирене и кашкавал, както и месо (особено черен дроб). Сред плодовете най-богати са портокалите, специално прясно изцеден портокалов сок.

Снимка: Крис Гладис