Лук и ябълки за по-здраво сърце

лук и ябълк

Редовната консумация на лук и ябълки помага в борбата с високото кръвно и за здраво сърце.

Изследвания показват, че някои сериозни сърдечни заболявания като хипертонията могат да се излекуват с народна медицина, благодарение на продукти, намиращи се лесно.

По-конкретно специално внимание експертите обръщат на храните, богати на флавоноиди, които намаляват риска от сърдечни проблеми и по-специално срещу хипертония.

Кверцетинът е съединение фланавол, принадлежащо към флавоноидите от групата на полифенолите. Сред най-популярните плодове и зеленчуци то се съдържа в лука и в ябълките, но основно в кората им.

Съединението оказва положително въздействие върху кръвоносните съдове, кръвното налягане, сърцето и като цяло – върху общото състояние на организма.

Сред най-богатите естествени източници на кварцерин са лукътчервен, жълт и зелен, кората на ябълката, каперси, листата на пресен девисил, сок от бъз, лапад, листа на репички, червена и зелена салата.

Проучване, публикувано в Journal of the American College of Nutrition на 12 април 2013 г., показва, че 30-дневен прием на екстракт от лук, с високо съдържание на кверцетин, подобрява персистиращата ендотелна дисфункция при здрави хора и може да бъде ефективен за подобряване на сърдечно-съдовото здраве.

Заключението на проучване, публикувано в изданието International Journal of Preventive Medicine през юли 2013 г., сочи, че прием на кверцетин нормализира високото кръвно налягане, но учените препоръчват за по-задълбочени и обемни проучвания, за да бъде определено полезното количество от този флаваноид.

Друго проучване, публикувано в изданието Canadian Journal of Physiology and Pharmacology през ноември 2013 г., твърди, че кверцетинът осигурява по-голям кардиозащитен ефект от неговия глюкозиден дериват рутин при сърдечна фиброза, макар лабораторният тест да е проведен само върху плъхове.

Снимка на лук и ябълка: Vedanta Barooah / Flickr