Люто за здраво сърце




люти чушки

Лютата храна пази сърцето.

Лютите чушки и други лютиви подправки могат не само да помогнат за намаляването на теглото, но и да намалят прекомерната употреба на сол, което влияе добре на сърцето и кръвоносните съдове. Това се казва в статия, публикувана в специализираното списание Hypertension.

Неотдавна наши колеги откриха, че малки дози капсацин, лютото вещество в чушките, усилва соления вкус. Проверихме дали това оказва влияние върху употребата на сол, заяви Чжимин Чжу от Трети военно-медицински университет в Чунцин, Китай, цитиран от агенциите РИА Новости и БГНЕС.

Чжу и неговите колеги разкриха още едно положително качество на лютата храна, наблюдавайки около 600 доброволци, съгласили се да консумират лютиво в продължение на определен период от време.

Наблюденията са дали интересни резултати. Установено е, че употребата на люта храна е намалило налягането в кръвоносните съдове. Това е свързано с факта, че доброволците са намалили значително консумацията на сол.

Учените също така са установили, че центровете на соления и лют вкус в мозъка се намират един до друг и отчасти се преплитат. Затова включването на центъра, отговарящ за лютия вкус, усилва работата на клетките, отговарящи за разпознаването на солта. Така храната изглежда по-солена, отколкото е в действителност.

Снимка: Уил Клейтън