Люто за здраво сърце

люти чушки

Лютата храна пази сърцето.

Лютите чушки и други лютиви подправки могат не само да помогнат за намаляването на теглото, но и да намалят прекомерната употреба на сол, което влияе добре на сърцето и кръвоносните съдове.

„Открихме, че продължителната консумация на капсаицин, един от най-разпространените компоненти в лютите чушки, може да намали кръвното налягане при лабораторни плъхове, генетично предразположени към хипертония“, заяви Жимин Жу от Трети военно-медицински университет в Чунцин, Китай.

Изследването не е първото, което търси молекулярна връзка между веществото капсаицин и по-ниското кръвно налягане. По-ранните проучвания обаче се основават на остро или краткотрайно излагане на химикала, с някои противоречиви резултати. Жу казва, че тяхното проучване е първото, което изследва ефектите от продължителното лечение с капсаицин при плъхове с високо кръвно налягане.

Резултатите от това проучване са публикувани в специализираното списание Cell Metabolism.

Жу и неговите колеги продължават наблюденията и върху хора. Така те наблюдавайли над 132 хиляди китайци на възраст от 20 до 75 години, за които имали данни за хранителния им режим в периода 1991-2011 година.

Наблюденията са дали интересни резултати. Установено е, че употребата на люта храна е намалило налягането в кръвоносните съдове. Това е свързано с факта, че тези, които консумирали люто, са намалили значително консумацията на сол.

„Неотдавна наши колеги откриха, че малки дози капсацин, лютото вещество в чушките, усилва соления вкус. Проверихме дали това оказва влияние върху употребата на сол“, заяви още Жу.

Учените също така са установили, че центровете на соления и лют вкус в мозъка се намират един до друг и отчасти се преплитат. Затова включването на центъра, отговарящ за лютия вкус, усилва работата на клетките, отговарящи за разпознаването на солта. Така храната изглежда по-солена, отколкото е в действителност.

Приемът на люти чушки намалява риска от развитие на хипертония при възрастните китайци, е заключението на изследването. Резултатите от него са публикувани в специализираното издание Clinical Nutrition ESPEN.

Снимка на сухи люти чушки: Уил Клейтън