Магнезий срещу диабет

Магнезият се използва за предотвратяване и лечение, както на диабета, така и на свързаните с него усложнения, включително на тежка периферна невропатия, пише magnezii-bg.com.

При диабетиците поради повишените нива на кръвната захар се наблюдава повишено отделяне на урина. Това увеличава загубата на магнезий и значително повишава нуждите на организма от този химичен елемент. Освен това магнезият влияе върху ефективността на инсулина, който регулира нивото на кръвната захар.

За диабетиците е от изключителна важност усвояването на достатъчно количество магнезий. Той е необходим за производството, функционирането и транспортирането на инсулина.

Възстановяването на резервите на магнезий в тялото може да отложи във времето или да предпази напълно от диабет тип 2 и потенциално да предотврати свързаните с него усложнения – сърдечни болести, ретинопатия и невропатия.

Увеличената кръвна захар в организма води до химични промени в нервите. Тези промени увреждат способността им да пренасят сигнали, а магнезият е необходим за нервната проводимост.

Тъй като тялото няма запаси от магнезий, трябва ежедневно да се приемат храни, богати на това вещество. Проучване показва, че хората, които приемат най-много магнезий чрез храната, са изложени на по-малък риск от диабет.

Снимка: sxc.hu