Малини срещу рак

Малините унищожават ракови клетки, твърдят учените.

Екстракт от малини унищожава раковите клетки, установиха специалисти от американският университет Клемсън, Южна Каролина в САЩ, след изследвания с животни.

Учените давали на животните извлек от малини и в резултат 90% от клетките на тумора измирали. Това било наблюдавано при рак на стомаха и рак на дебелото черво, а при рак на гърдата. – около 50% от туморните клетки загивали.

Отдавна се знае, че малината притежава антиоксидантни свойства.

Чаша малини (около 120 грама) съдържа едва 65 калории, 14.7 грама въглехидрати, 8 грама фибри, 1.5 грама белтъчини и 0.8 грама мазнини, посочват данни на Министерството на земеделието  на САЩ. Това количество съдържа също около 54% от препоръчителния дневен прием (ПДП) на витамин C, 41% от ПДП на манган, 12% от ПДП на витамин К, 5% от ПДП на витамин Е, 4–6% от ПДН на витамини от групата В, 5% от ПДП на желязо, 7% от ПДП на магнезий, 4% от ПДП на фосфор, 5% от ПДП на калий и 6% от ПДП на елемента мед.

Изследователите обаче от университета в щата Южна Каролина са убедени, че в малината има и особен противораков компонент. Според специалистите нито един от известните антиоксиданти не е способен за разруши на 90% раковите клетки.

Освен това очевидно ракът е ликвидиран от определено съчетание на вещества, съдържащи се в малината.

Въздействието е синергично – всички съставки в малините действат заедно, твърди Лин Ларком, преподавател в университета и съавтор на изследването. Той посочва, че малината е вторият най-богат източник на елагинова киселина след орехите, която е след най-мощните оксиданти.

Доскоро учените предполагаха, че само някои сортове малини могат да убиват рака – примерно черната малина. Но изследователите доказаха, че това не е така. С тумора се справят всеки сорт малина.

Този плод притежава и други полезни свойства. В него има много витамин C, който е важен за мъжката плодовитост, и магнезий, който участва в производството на тестостерон.

Резултатите от проучването са публикувани в уебсайта на университета Клемсън и в специализираното издание Nutrition Research през ноември 2010 г.

Друго изследване, публикувано също през ноември 2010 г., но в изданието Nutrition & Metabolism, показва, че екстракт от малини помага срещу рак на черния дроб при опити с мишки.

Необходими са допълнителн иизследвания за установяване на подобен ефект при хората, но хапването на малини помага за превенция от рак.

Снимка на малини: Zdraven.bg